Hosui

Hosui

Hosui (v překladu hodně vody)

Původ: Tsukuba, Japonsko. Kříženec Ri-14 (Kikusui x Yakumo) x Yakumo roku 1954

Růstové vlastnosti: středně bujně až bujně rostoucí, habitus stromu rozložitý až převislý, plodí na krátkém dřevě ve shlucích. Koruna zahuštěná dlouhými letorosty, větve obrůstají nepravidelně. Rezistentní na Alternariovou černou skvrnitost.

Plod: středně velký (velikost plodu: 300-350 g). kulovitého tvaru, bez žeber a svaků nad kališní jamkou. Kališní jamka je mělká a úzká, bez setrvání kalicha. Slupka hladká, jemně rzivá, bez ojínění, s četnými světlými lenticelami. Základní barvu nelze pod rzivostí hodnotit. Dužnina žlutavě bílé barvy, sladce navinulé chuti, více šťavnatá, konzistence jemná a měkká. Tendence k praskání plodů je nízká. Stopka je středně dlouhá a tlustá. Okraj listové čepele je pilovitý. Vyšší kvalita plodu než Chojuro

Zralost: sklizňová koncem srpna, konzumní od září, skladovatelnost do konce října.

Plodnost: brzká, hojná, s probírkou pravidelná.

Vhodné podnože: slabě a středně bujně rostoucí.

Celkové hodnocení: odrůda se rzivými plody, snadno tvarovatelná. Pěstuje se s jarním hlubším průklestem. Pro zvětšení plodů se užívá důkladná probírka plodů po červno­vém propadu. Odolnost proti napadení strupovitostí je vysoká, proti nízkým teplotám jen střední. Je určena do teplých a středních poloh s dostatkem vláhy. Jemnější textura než odrůda Chojuro, dozrává však stejně.

 

4 thoughts on “Hosui

  1. Letos nám dozrály první čtyři plody na malém stromku a osobně jsem si ověřil, že typická rumová příchuť u opravdu zralých plodů této odrůdy není jen blábol z některých pomologických popisů, ale skutečnost. Sladce navinulá chuť mi taky nesedí, sladká hodně převažuje – ale to už je věc názoru.
    Osobně nesnáším popis chutí například u vína, kde se hledá příchuť čokolády, skořice, ostružin a bůhvíčeho ještě. Ale pro doplnění rumové příchutě u zralých (podtrhuji) plodů této odrůdy bych se přimlouval.

    1. Souhlasím. Ta rumová příchuť tam opravdu je. Pokud budete souhlasit, založil bych Vám také na této stránce účet, abyste mohl odrůdu upravit.

      1. Děkuji za nabídku. Problém je, že mé vzdělání je ryze technické a v biologii jsem nedouk. Mohl bych psát nesmysly.Pro Vaše stránky by bylo asi lepší, kdybyste si moje připomínky přečetl, sám se rozhodl, co s tím, a pak je odmáznul, aby nezabíraly prostor. Já vím, je to náročné na Váš čas, ale zase toho moc mít nebudu.

        1. Komentáře pod odrůdou mají také svou výpovědní hodnotu. Stránka je zatím fungl nová a komentářů pomálu. Zatím nic odmazávat netřeba. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *