Dukát

Dukat

Původ: Odrůdu vyšlechtil ing. A. Dvořák na stanici v Těchobuzicích křížením odrůd Golden Delicious x Coxova reneta v roce 1965. Povolena je od roku 1970.

Požadavky: Hodí se pro střední i vyšší polohy.

Růst: v mládí velmi bujný, v plodnosti střední.

Plodnost: raná, hojná, dosti pravidelná.

Podnož: pro nejmenší tvary M 9, pro zákrsky M 4. Tvar: vřetenovitý zákrsek, zákrsek.

Plody: středně velké, kulovité, mírně žebernaté, žluté, z větší části s červeným líčkem a žíháním. Dužnina je žlutá, křehká, navinule sladká, velmi dobrá.

Zrání: Sklízí se v polovině října, vydrží do března i déle.

Zdravotní stav: Odolnost proti mrazu ve dřevě je dobrá. Strupovitostí trpí středně, padlím slaběji. Plody jsou silně náchylné k fyziologické skvrnitosti, zvláště na půdách přehnojených dusíkem nebo draslíkem.

Opylování: Je cizosprašná, vhodní opylovači: Mclntosh, Golden Delicious, Starkrimson Delicious. Je dobrým opylovačem.

4 thoughts on “Dukát

  1. Velmi dobrá jablíčka.Strom nám po mnoha letech odchází. Chtěli bychom koupit nový stromek,ale nemůžeme najít zdroj

    1. Dobrý den jabloň dukát mělo dlouhou skladovatelnost a výbornou sladkou chuť ,fovorit mezi jabloněma .
      Kde se dá opět sehnat ?Děkuji Milan

  2. dukáty si pamatuju z dětství, jsem si ráno zaběhla na zahradu, utrhla jablko a měla svačinu do školy, tak dobrý jablka jsem pak už neměla – kde se dají sehnat jabloňky? děkuji za odpověď

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *