Grávštýnské

 

První fotografie: Grávštýnské, druhá fotografie: Grávštýnské červené

PŮVOD: Německo, pravděpodobné v Gravensteinu

STROM: růst je zpočátku velmi bujný. Široce kulovité koruny dorůstaji velikých rozměrů, jsou řidší a mají převislé větve. Stromy dosahují vysokého stáří. Řez korun má se omezit jen na nejnutnější míru.
Letorosty: silné, hnědavě červenavé, šedě plstnaté, silně tečkované. List: velký, dlouze oválný, přišpičatělý, zelený, lesklý, tupě pilovitý. Květ: velký, téměř bílý, raný, delšího trvání. Opylovač; špatný. Plodnost: velmi pozdní, v našich podmínkách nižší a střídavá. Požadavky: náročné, zejména na živnou půdu a vlhčí ovzduší. Nejlépe mu u nás vyhovují mírné slunné polohy v podhůří. Sucho a teplé polohy nesnáší. Výborně roste u vody, pokud nejde o mrazivé kotliny. Tvar a podnož: V, P/s, Č/s, EM XI, Z/EM II, EM IV, pro tvary nevhodné.

PLOD: váha 150 g, rozměry 65 X 60 mm, střední až veliký, zvláště u kalichu zhranatělý, často nepravidelného tvaru, nejširší v dolní třetině. Kaliíní jamka: hluboká i široká, nepravidelně žebérkatá i rzivá. Kalich: velký, pootevřený i zavřený, vztyčený, úšty velké a široké. Stopelná jamka: trychtýřovitá, široká, hluboká, často prorezavělá. Stopka: krátká, silná, dřevnatá, úroveň jen nepatrně přečnívající. Slupka: hladká, lesklá, mastná, žlutá, kryta téměř do poloviny plodu červeným pruhováním. Charakteristická je intenzívní vůně plodu. Dužnina: křehká, žlutobílá, velmi šťavnatá, výtečné kořenité, sladce navinulé chuti. Jádřinec: dutoosý, velká pouzdra po 1—3 dlouze přišpičatělých jádrech.

DOBRÉ VLASTNOSTI: ovoce je výtečné chuti a nevadne.

ŠPATNÉ VLASTNOSTI: pozdní a nižší plodnost, ovoce větrem padá. Uskladněním při nižších teplotách ztrácí ovoce aroma a je náchylnější ke křenčení. Stromy trpí rakovinou. List bývá napadán strupovitostí. Proti mrazům nejsou stromy dosti odolné.

CELKOVÉ HODNOCENÍ: Velmi chutné jablko. V našich sortimentech pro produkční výsadby není již zastoupeno. Má několik variet, z nichž je nejcennější GRÁVŠTÝNSKÉ ČERVENÉ, jež neroste tak bujně a je plodnější.

2 thoughts on “Grávštýnské

Napsat komentář: Lydie Kašparová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *