Viktorie

 

SYNONYMA: Królewa Viktoria, Koroleva Viktorija, Viktoria, Kralica Viktorija, Kónigin Victoria, Victoriapflaume, Queen Victoria, Alder-ton, Dronning Victoria, Reine Victoria, Victoria.

PŮVOD: pochází z Anglie; do střední Evropy byla zavedena v roce 1856.

STROM: roste v mládí bujně, vedoucí větve směřují šikmo vzhůru a brzy se rozkládají, tvoří široce kulovitou korunu.
Odolnost: proti mrazu dostatečná, rovněž květ v období pozdních jarních mrazíků je odolný. Vyžaduje výhřevné půdy zásobené živinami a vláhou.
Tvar a podnož: kmenné tvary i zákrsky. Má dobrou afinitu ke všem běžným slivoňovým podnožím. Pro nadměrnou úrodnost vyžaduje bujnější podnože.
Opylovací poměry: je samosprašná. Plodnost: je brzká, pravidelná, velmi dobrá.

PLOD: je středně velký až veliký, oválný (slíva).
Slupka: má základní barvu světle oranžovou, krycí barvu růžově
oranžovou až tmavě červenou se světle fialovým ojíněním.
Stopka: je středně dlouhá, tlustá, chloupkatá. Sedí v užší a hluboké
jamce, která je k rýze pootevřená.
Rýha: je dosti hluboká a stejnoměrná.
Pecka: je velká, široká, zašpičatělá, dobře se odděluje od dužniny. Dužnina: je světle oranžová, měkká, značně šťavnatá. Chuť: je sladká se slabou vůní.
Zrání: zraje koncem srpna. Při velké násadě zraje nestejnoměrně, a proto se doporučuje plody protrhávat.
Schopnost přepravy: v dozrávajícím stavu dobrá, k přepravě se zralá nehodí.

CELKOVÉ HODNOCENÍ: pro své krásné vybarvení byla oblíbenou slívou v domácích zahrádkách. Dnes se pěstuje méně, protože při velkých úrodách a za nepříznivého počasí mají plody podřadnou chuť.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *