Chojuro

Chojuro

Původ: Chojuro je odrůda původem z Japonska. Je to náhodný semenáč P. pyrifolia

Růstové vlastnosti: středně bujně až bujně rostoucí, habitus stromu rozložitý až převislý, plodí na krátkém dřevě ve shlucích. Koruna zahuštěná dlouhými letorosty, větve obrůstají nepravidelně.

Plod: středně velký, ploše kulovitý až kulovitý, bez žeber a svalců nad kališní jamkou, která je malá a úzká, kalich středně velký, bez úštů. Slupka tenká, drsná, suchá, celokrajně rzivá. Základní ani krycí barvu nelze zhodnotit. Dužnina bílé barvy, nehnědne, navinulé sladká v chuti, více šťavnatá, konzistence jemná a tuhá. Tendence k praskání plodů je nízká. Stopka je dlouhá a tlustá. Okraj listové čepele je pilovitý.

Zralost: sklizňová koncem září, konzumní od listopadu, skladovatelnost do ledna.

Plodnost: brzká, hojná, s probírkou pravidelná.

Vhodné podnože: slabě a středně bujně rostoucí.

Celkové hodnocení: odrůda s pravidelnými rzivými plody, snadno tvarovatelná. Pěstuje se s jarním průklestem a zakrácením jednoletých výhonů. Pro zvětšení plodů se užívá důkladné probírky plodů. Odolnost proti napadení strupovitostí a rovněž i proti nízkým teplotám je vysoká. Je určena do všech pěstitelských poloh.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *