Catherina (Frederika)

Catherina

Původ: USA, registrace 2003.

Plod: střední až velký, kulovitý. Slupka je tlustá, středě plstnatá, žlutá až oranžová, s červeným líčkem ve formě pruhováni. Dužnina je typu tvrdka (cling), oranžové barvy, neoddělitelná od pecky. Chuťje navinulé sladká, aromatická, velmi dobrá.

Celková charakteristika: středně raný, žlutomasý cling. Růst je střední až bujný, korunu vytváří širší, středně zahuštěnou. Květ je růžovitý. Plodnost je brzká, velká, pravidelná. Sklizeň je 7 dnů po odrůdě ‚Redhaven‘. Odolnost proti napadení kadeřavostí broskvoní je střední, proti nízkým teplotám ve dřevě a v květu vysoká. Patří mezi nejotužilejší odrůdy. Podnože lze použít všechny uvedené v přehledu, podle podmínek stanoviště. Pěstitelsko tvary jsou nízkokmen s dutou korunou a zploštělé vřeteno. Požadavky-středně náročná na polohu, půdy vyžaduje hlinité, zásobené živinami a vláhou.

Hodnocení: plody jsou vhodné především pro konzervárenské zpracování – kompotování. Sklizené plody se velmi dobře přepravují a skladují. Pro pěstování jsou vhodné všechny oblasti určené k pěstování broskvoní. Nejkvalitnější plody jsou z teplejších oblastí. Jedná se o zcela odlišný typ broskve s tuhou dužninou, která není odlučitelná od pecky. Pro drobné pěstitele nemá velký význam, v zahraniční velkoprodukci se používá ke kompotování.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *