Velmi pozdně zrající odrůda s vynikající kvalitou plodů, velmi podobná švestce domácí, tolerantní k šarce, samosprašná
Původ: UNI Hohenheim, 1981, Dr, W. Hartmann, kříženec Ortenauer x President
Strom: středně silný růst, snadného tvarování, kvetení středně rané,s Čač. Lepoticí, samosprašná odrůda
Plodnost: časná, vysoká a pravidelná
Podnože: dle pěstitelských podmínek, myrobalán, St. Julien
Plody: středně velké 34-38 g, oválné, tmavě modré, aromatické. Dužnina v plné zralosti žlutá až zlatožlutá, pevná, jde dobře od pecky. Harmonická chuť podobná švestce domácí, vyšší obsah cukru než švestka domácí, méně kyselin
Zrání: velmi pozdní, 12 dnů po Šv. domácí
Odolnost k chorobám: tolerantní k šarce
Požadavky: teplé polohy pro pozdní dozrávání
Pozn. Licenční množení, stolní odrůda, vhodná také na zpracování /marmelády, pálení/, aroma švestky domácí
Celkové hodnocení: v současnosti je to nejpozdněji zrající odrůda z registrovaného sortimentu v ČR. Určitou nevýhodou je poněkud převislý růst stromu a postupné vyholování starších větví.Tomu musíme uzpůsobit udržovací řez. Snažíme se převisající větve zkracovat a udržet tak plodnost i uvnitř stromu. Bujné jednoleté výhony, které zhusta vyrůstají uvnitř koruny odstraňujeme letním řezem. Plody jsou velmi kvalitní, s vysokou cukernatostí a dobrým švestkovým aroma. Jsou univerzálně využitelné jak pro stolní použití, tak pro nejrůznější zavařeniny, sušení a domácí pálenky. Vzhledem k pozdnímu dozrávání sázíme maximálně do středně teplých oblastí. Na stanoviště ani ostatní agrotechniku mimo řez není odrůda nijak speciálně náročná. Je tolerantní vůči šarce a samosprašná.
Dobrý den, snažím se tuto švestku na podnoži St. Julien sehnat ale nedaří se mi. Nemáte prosím tip, kde by ji mohli mít?
S pozdravem Klara Schoenfeld