Dita

Dita

zimní odrůda

Původ – ČR , vyšlechtěna na ŠS Těchobuzice, vznikla křížením odrůd Boscova lahvice a Drouardova. Registrováno v r. 1966

Plody – jsou velké, široce kuželovité, mají pravidelný tvar. Slupka je hladká, lesklá, zelenožlutá. Dužnina je bělavá, v konzumní zralosti je máslovitá, šťavnatá. Chuť je mírně aromatická, sladce navinulá, dobrá.

Růst – je silnější až silný, tvoří široce kulovité až pyramidální koruny. Pevné kosterní větve dobře obrůstají kratším plodonosným obrostem.

Plodnost – vstup do plodnosti je pomalejší, později je plodnost pravidelná.

Zrání – sklízí se v polovině října, konzumně dozrává koncem prosince až v lednu, vydrží do února i déle.

Odolnost – proti nízkým teplotám je velmi dobrá, rovněž je značně odolná k houbovým chorobám, vyniká zdravým tmavým olistěním.

Tvar a podnož – pro intenzivní výsadby jsou vhodné nízké tvary na podnoži kdouloň. Pro vyšší kmenné tvary hrušňový semenáč.

Opylování – kvete raně, vhodnými opylovači jsou např. Červencová, Alfa, Laura, Grosdemange.

Požadavky – je středně náročná na polohu, dobře se daří ve výhřevných úrodných půdách, a dobrou zásobou půdní vláhy.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru