Haganta

Haganta

Původ: Německo, vznikla jako kříženec odrůd Čačanska najbolja a Valor.

Růstové vlastnosti: strom má vzrůstnost středně bujnou, habitus tvoří polovzpřímený. List je elipsovitý, tmavě zelený, velmi lesklý. Květ je středně velký, doba začátku kvetení velmi raná.

Plod: je velký až velmi velký, z bočního pohledu tvarem protáhlý, z čelního pohledu nesouměrný. Slupka má základní barvu po odstranění ojínění fialovomodrou. Dužnina je žlutavě zelená, tuhá, vláknitá, velmi šťavnatá, v chuti navinulé sladká, při plném vyzrání sladká až velmi sladká, velmi aromatická, výborná až vynikající. Pecka má z bočního pohledu tvar elipsovitý, z čelního úzce elipsovitý. Ojediněle na jejích žebrech může dužnina slabě ulpívat.

Zralost: zraje 10 až 12 dnů po odrůdě Domácí velkoplodá.

Plodnost: je brzká až středně brzká, velká, pravidelná.

Vhodné podnože: lze použít všechny podnože.

Celkové hodnocení: velmi zajímavá odrůda. Její předností je jednak velká a poměrně brzká plodnost a pak určitě kvalita plodů. Tyto jsou velmi chutné, vynikající s výrazným aroma. Jsou univerzálně použitelné, jak pro přímý konzum, tak pro nejrůznější zpracování. Též pro výrobu domácích pálenek jsou velmi vhodné zejména pro vysoký obsah cukru a aromatických látek. Není nijak náročná na polohy ani na podmínky stanoviště, v okrajových chladnějších oblastech musíme vzhledem k pozdní době zrání sázet na chráněná stanoviště. Plody jsou poměrně tuhé a tak při delším transportu netrpí otlaky. V chladnu je lze i krátkodobě skladovat. Je tolerantní vůči šarce.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru