Původ: Německo, registrace 2005, kříženec ‚Ortenauer‘ x ‚Ruth Gerstetter‘.
Plod: střední, oválný. Slupka je středně tlustá, barvu má tmavě fialovou až modrou, krytou světle modrým ojíněním. Dužnina je bělavě žlutá až žlutozelená, pevná, šťavnatá, dobře oddělitelná od pecky. Chuť je sladce navinulá, aromatická, velmi dobrá.
Celková charakteristika: velmi raná samosprašná pološvestka. Růst je středně bujný, korunu vytváří kulovitou až rozložitou. Plodnostje brzká, velká a pravidelná. Sklizeň je 38 dnů před odrůdou ‚Domácí velkoplodou‘. Odolnost proti mrazu je střední až vysoká, proti napadení šarkou švestek je vysoká. Podnože lze použít všechny uvedené v přehledu, podle podmínek stanoviště. Pěstitelské tvary jsou ČK i nízké tvary. Požadavky – vyžaduje střední polohy, půdy úrodné s dostatkem vláhy.
Hodnocení: velmi raná odrůda s kvalitními plody, vhodnými pro přímý konzum a domácí zpracování. Můžeme ji vysazovat do malých zahrádek
zraje týden po odrůdě Herman, je středně velká (26 až 32 g), velmi dobré chuti, tmavě fialová až modře zbarvená. Plody jsou výborné k sušení (neroztékají se). Stromy rostou středně silně a pěkně větví. Odrůda by potřebovala vyzkoušet na toleranci k šarce. Vzhledem tomu, že v tomto období zrání chybí dobrá odrůda s pevnými plody, doporučuje se Katinka v Německu především pro pekařské účely a z raných odrůd se nejvíce vysazuje. Plody mají ideální průměr okolo 34 mm, dobrou odlučitelnost dužniny od pecky.