Původ: Pochází ze stanice ÚEB AV ČR ve Střížovicích, je to kříženec odrůd ’Prima’ x ’Rubín’.
Zrání: Sklízí se koncem září až počátkem říjny, 10 – 14 dnů před ’Golden Delicious’. Plody nepropadávají a je třeba je sklízet jakmile se vybarví. Konzumně dozrává v listopadu a vydrží do března až dubna. Je velmi ceněnou odrůdou s výbornými chuťovými vlastnostmi.
Růst/habitus stromu: Silná intenzita růstu, později střední. Stromy vytvářejí velké, vzpřímené, široce kulovité koruny. Plodí převážně na dlouhém plodném dřevě. Po silném řezu a na silných podnožích hůře obrůstají plodonosným obrostem.
Kvetení/opylování: Cizosprašná, diploidní odrůdy. Kvete poloraně a je dobrým opylovačem.
Pomologie plodu: Plody jsou střední až velké, zploštěle kulovité až kulovité, mírně žebernaté. Stopka je tenká a dlouhá. Slupka slabě mastná, středně silná, žlutá až žlutooranžová. Krycí zbarvení je zářivě červené, pokrývající
Odolnost: Odrůda je rezistentní proti strupovitosti jabloní a vysoce odolná k padlí.
Dobrý den, v popisu odrůdy chybí popis chorob, resp. odolnost proti chorobám. Bylo by možné doplnit, zejména odolnost proti strupovitosti a padlí?
Děkuji za poznámku. Už je to doplněno. Pokud byste se také chtěl stát autorem databáze, budu rád když se přidáte: http://jirivyslouzil.cz/databaze_ovoce/?page_id=6147
Dobrý den,koupil jsem prost. stromek RUBINOLA ,kde ji označují jako „Samosprašnou“,ale všude jinde jsem se dočetl,že je cizosprašná.Můžete mi prosím napsat,jak je to doopravdy? Děkuji
V popisu chybí nejdůležitější vlastnost každého jablka, kvůli které je vlastně pěstujeme – chuť.
wikipedia: „Dužnina je krémová se sladce navinulou chutí, velmi dobrá. V nižších polohách je chuť velmi sladká až fádní, je chuťově vhodnější ze středních a vyšších poloh.“