Pařížanka

Parizanka

Původ: Francie, původní odrůda objevena v 19. století.

Požadavky: úrodné, záhřevné, zavlažované půdy.

Růst: středně bujný, později slabý, koruna široce jehlancovitá, zahuštěná plodonoši. Plod: středně velký, podlouhle vejčitého tvaru, zelenožlutý až žlutý, se rzivými lenticelami. Slupka je tlustá, tuhá, drsná, polomatná. Dužnina bílá, sladká, jemná, šťavnatá, někdy kaménčitá.

Podnož: kdouloň K-TE-B, K-TE-E, MA-SE, nebo semenáč H-TE-1, H-TE-2.

Plodnost: brzká, střední a pravidelná. Tvar: Z, ČK. i Zrání: sklízí se koncem října, zraje v prosinci, skladovatelnost do února.

Odolnost: střední proti napadení houbovými chorobami i proti nízkým teplotám.

Celkové hodnocení: zimní odrůda pro konzum i konzervaci. Má zvýšené nároky na klimatické a půdní podmínky. Je vhodná jen do teplých a nejlepších středních oblastí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *