Ořešák

Ořešák patří od čeledi Juglandacea – ořešákovitých. Původem pochází z Asie a jižní Evropy, na území ČR je pouze zdomácnělí. Ořešák je diploidní (2n=32), některé odrůdy a variety jsou samosprašné, jiné pak i cizosprašné. Je jednodomý, s květy jednopohlavními a anemofilními (větrosnubné), v některých případech vznikají plody i apomikticky. Plodem ořešáku je peckovice. Vrchní a střední část (exokarp a mezokarp) se nazývá rubina (zelené pukavé oplodí). Endokarp tvoří skořápku pecky – ořechu. Podle tloušťky skořápky a leštitelnosti se ořešák rozděluje na několik variet:

  • var. tenera – papírky a polopapírkyse skořápkou hladkou a tenkou,
  • var. durissima – kamenáč velký s tlustostěnnou těžko loupatelnou skořápkou,
  • var. connata – kamenáč malý s tlustostěnnou těžko loupatelnou skořápkou,
  • var. maxima – křapáč obrovský s velkými plody, velmi rozbrázděnou skořápkou,
  • var. macrocarpa – křapáč velký s velkými plody, velmi rozbrázděnou skořápkou,
  • var. racemosa – hroznovité kamenáče s tvrdou skořápkou a s plody po 8 až 20 v hroznu,
  • var. fertilis – hroznovité polopapírky s pevnou polotvrdou skořápkou a s plody po 9 až 28 v hroznu,
  • var. rubra – červenojadré kamenáče s karmínově zbarveným osemení,
  • var. rotunda – ořech obecný kulatý,
  • var. oblonga – ořech podlouhlý,
  • var. cilindrica – ořech válcovitý,
  • var. serotina – ořešáky svatojánské (pozdně rašící),
  • var. laciniata – ořechy stříhanolisté,

      Obsahové látky: energetická hodnota 28 220 kJ.kg-1, voda 49 g.kg-1, vláknina 27 g.kg-1, bílkoviny 184 g.kg-1, lipidy 603 g.kg-1, sacharidy 146 g.kg-1, vitamíny: kys. pantotenová 9,3 mg.kg-1, PP niacin 8,8 mg.kg-1, C- kys.askorbová 30 mg.kg-1, E-tokoferol 220 mg.kg-1, B1-thiamin 4,05 mg.kg-1, B6 – pyridoxin 6,77 mg.kg-1, minerální látky: K, S, Ca, Mg, P.

     Ořešák je náročný na teplotu, nejvhodnější jsou oblasti s teplotou v době vegetačního klidu neklesající pod -26 °C, v době rašení pak poškozují ořešák teploty pod -2°C. Průměrná roční teplota by měla dosahovat 8 -10 °C, (v době vegetace pak 16°C). Průměrný úhrn srážek by měl dosahovat 550 – 700 mm, hladina podzemní vody by neměla být výše jako 2 m. Pro produkční výsadby nejlépe vyhovují vinohradnické oblasti. Půdy mají být hlinité s dostatkem humusu a vápníku. Ořešák často namrzá, ale má vysokou regenerační schopnost.

     Podnože: jako podnože se používají semenáče ořechu vlašského, semenáče ořechu černého (Juglans nigra), a ořešáku popelavého (Juglans cinerea) a další.

Pěstuje se ve tvaru polokmenu a čtvrtkmenu (v extenzivním ovocnářství i jako vysokokmen) ve sponu 8 – 10 x 6 – 7 m. K výsadbě je vhodné použít roubovanců, vysazují se již se zapěstovanou korunou nebo jako špičák. Roubované ořešáky nastupují do plodnosti 3.- 4. rokem, semenáče nejdříve 15. rokem. Na řez je ořešák nenáročný, výchovný řez není nezbytný. Výnos se pohybuje od 0,7 do  2  t/ha. Období plodnosti je 70-90 let, ekonomická životnost pak 80-100 let, dožívá se až 150 let.