Maďarská

Původ: Vznikla kolem roku 1868 jako nahodilý semenáč v Mad’arsku, odkud se dostala na naše území.

Růstové vlastnosti: strom roste bujně, jeho habitus je rozložitý. Květ je středně velký až velký, doba začátku kvetení středně raná.

Plod: je velký, z bočního i čelního pohledu tvarem trojúhelníkovitý, bez špičky na vrcholu, podle švu souměrný. Povrch plodu je hladký. Slupka je středně hustě až hustě plstnatá, se základní barvou světle oranžovou, na osluněné polovině plodu se nachází rozmyté červené líčko, více či méně zřetelné podle intenzity oslunění. Dužnina má oranžovou barvu, je středně tuhá, středně hrubé konzistence, středně šťavnatá, navinulé sladká, při plném vyzrání až sladká, velmi aromatická, vynikající v chuti. Pecka je vejčitá, pouze slabě na jejich žebrech může někdy ulpívat dužnina. Jádro je sladké chuti.

Zralost: zraje shodně s odrůdou Velkopavlovická.

Plodnost: je středně brzká, středně velká až velká.

Vhodné podnože: lze použít všechny podnože.

Celkové hodnocení: pokud se týká kvality plodů, jedná se o jednu z nejkvalitnějších odrůd, chuťové vlastnosti – typicky meruňková, plná a aromatická chuť je pouze velmi těžko překonávána novými kultivary. Její velkou nevýhodou je značná citlivost na zdní jarní mrazíky v době květu. Proto ji můžeme s úspěchem pěstovat jen v nejtepjších polohách a pokud možno i tam na chráněných stanovištích, a to jak v intenzivních výsadbách, tak v zahrádkách drobných pěstitelů. Plody lze využít zcela univerzálně, jsou výborné jak pro přímý konzum, tak pro nejrůznější konzervárenské zpracování.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *