Losan

Losan

Původ: ČR, vznikl na Šlechtitelské stanici ve Velkých Losinách z křížení odrůd Chenonceaux X Vierlandenský. Do listiny povolených odrůd byl zařazen v roce 1985. Jedná se o odrůdu právně chráněnou podle zákona 132/89 Sb. v platném znění.
Růst: v počátku vývinu ve školce a v matečnici je silný. Po nástupu do plodnosti je růst průměrný. Keře dosahují výšky 140 cm, mají široce kulovitý tvar, se silnými kosterními větvemi, které obrůstají velmi dobře plodonosným obrostem. Hlavním pěstitelským tvarem je keř, ale i na stromku se dá úspěšně pěstovat, zde vyniká velikost bobulí a délka hroznu.
Hrozen: je středně dlouhý v průměru s 10 většími bobulemi, které jsou na delší stopce. Délka třapiny je 90 mm.
Plody: sytě červené barvy s chutí sladkokyselou, aromatickou, použití je všestrannné, hlavně pro výrobu štáv – vysoká výtěžnost( 84,2%) a barvivost.
Plodnost: je brzká, vysoká a pravidelná, zvláště v letech kdy je dostatek vláhy po odkvětu. Plné plodnosti dosahuje v 6. roce po výsadbě.
Doba zrání: jde o středně raně zrající odrůdu tj. 7-10 dní po Jonkheer van Tets. Bobule v hroznu dozrávají stejnoměrně.
Zdravotní stav: je dobrý, není náchylný na houbové choroby, po mechanizované sklizni je však třeba provést proti nim postřik.
Nároky na řez: po základním výchovném řezu, který je nutný, jsou nároky střední. Tyto se zvyšují v případě že je odrůda sklizena mechanizovaně, pak je třeba každoročně vyměnit cca 20 % plodonosného dřeva. Velice dobře snáší i zmlazovací řez.
Celkové hodnocení: jde o odrůdu vhodnou pro oba základní směry pěstování a to velkopěstitele i malo tj. zahrádky. Nastupuje brzy do plodnosti, ovoce je vysoké kvality, hlavně na konzervárenské zpracování. Její dobrou vlastností je to, že i po menší násadě plodů je schopna dosáhnout standardního výnosu zvýšenou hmotností bobulí. Nemá zvláštní nároky na půdu a výživu. Je vhodné ji pěstovat va vlhčích oblastech řepařského a bramborářského výrobního typu, kde dává pravidelné, vysoké výnosy. Odrůda Losan je spolehlivě množena pomocí dřevitých řízků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *