Legolda

Legolda

Původ: Vznikla na Mendlově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně, Zahradnické fakultě v Lednici jako výsledek dlouhodobého kombinačního křížení. Posledním rodičovským párem byly genotypy ’RR-2054’ x ’D1R70T84’. Do seznamu povolených odrůd byla zapsána v r. 2002.

Zrání: Zraje 6 až 9 dnů před ’Velkopavlovickou’.

Růst/habitus stromu: Jde o velmi vzrůstnou odrůdu. Vegetaci ukončuje později.  Vyžaduje větší péči při formování koruny protože přirozená koruna je nepravidelná. Po udržovacím řezu tvoří snadno vlky.

Kvetení/opylování: Kvete současně s odrůdou ’Velkopavlovickou’.

Pomologie plodu: Průměrná hmotnost plodu je 57g, při přeplození je nižší. Tvar plodu je kulovitě oválný, souměrný, slabě otlačitelný. Barva slupka je oranžová s nevýrazným červeným líčkem. Chuť je výborná, sladce navinulá s příjemným arómatem. Odlučitelnost dužniny od pecky je velmi dobrá. Jádro semenné je sladké.

Plodnost: Do hospodářsky významné plodnosti vstupuje ve 4. roce. Plodí pravidelněji než odrůda Velkopavlovická.

Podnož/pěstitelský tvar: Vhodné jsou kmenné tvary včetně nízkokmene s dutou korunou nebo s centrální větví na podnožích M-VA-1 až 3 a M-LE-1. Na slivoňových podnožích s ní nejsou dlouhodobé zkušenosti.

Choroby a škůdci: Je středně odolná ke gnomonii. V letech s vyšší vlhkostí je nutná ochrana proti monilii jak v době květu tak i  v době před dozráním.  Květní pupeny jsou v průměru odolnější k mrazu, pouze v některých letech na stejné úrovni jako u odrůdy ’Velkopavlovické’, v některých letech na stejné úrovni.

Poznámky:  Vzhledná, velkoplodá, raně zrající odrůda vhodná pro přímý konzum. Je náročnější na řez.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *