Julia

 

Původ: Odrůda jabloně byla vyšlechtěna ve VŠÚO v Holovousích jako hybrid odrůd ´Quinte´ x ´Discovery´. Zkoušena byla pod číslem HL 461.

Vlastnosti stromu: Stromy rostou středně silně, později, zvláště na podnoži M 9, jen slabě. Celkově mají charakter kompaktního růstu. Koruny v přirozeném stavu mají vysoce kulovitý tvar, nejdříve jsou řidší, avšak postupně zahušťují a brzy vyžadují průklest. Tato vlastnost je vyvolána plodností na středně dlouhých proutcích, které z terminálních pupenů zakvétají a vzniklé plodonoše dále rozvětvují. Stromy kvetou raně a jsou dobrými opylovači.

Vlastnosti plodu: Plody mají střední velikost, jejich průměrná hmotnost ve staničním pokusu dosáhla 131 g . Tvar mají pravidelný, ploše kulovitý, většinou souměrný. Slupka je dosti silná a pevná, hladká, jen slabě mastná. Základní barva je zelenavě krémová, avšak téměř vždy bývá prakticky zcela překryta nejdříve jasně rozmytou červenou barvou, která s postupující zralostí tmavne. Dužnina je krémově žlutá, jemná, tužší, středně šťavnatá a příjemně voní. Chuť je velmi dobrá, navinule sladká, příjemně aromatická. Po rozkrojení jen málo hnědne.

Hospodářské vlastnosti:

Plodnost: Je velmi raná, dosti vysoká a pravidelná.

Odolnost: Stromy jsou velmi odolné proti strupovitosti i proti padlí . Plody jsou odolné proti otlačení.

Tvar a podnož: Odrůdu doporučujeme pěstovat především na podnoži M 9 ve tvaru štíhlých vřeten nebo volně rostoucích zákrsků. Pro extenzívní formy pěstování doporučujeme použít podnož MM 106 a do horších půdních podmínek i podnož A-2.

Doba zrání: Sklizňová zralost v závislosti na poloze a teplotních podmínkách roku nastává nejčastěji v druhé polovině července, v chladnějších polohách začátkem srpna. Dobře vyzrálé plody je možno konzumovat ihned po sklizni. V nechlazených prostorech vydrží v dobrém stavu asi 10-14 dní.

Celkové zhodnocení: Odrůda spojuje dobrou kvalitu plodů s celkovou pěstitelskou nenáročností. Odrůd tohoto typu s ranou dobou zrání je zatím velmi málo.

One thought on “Julia

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *