Jonagold

Jonagold

Původ: Odrůda byla vyšlechtěna v USA křížením odrůd ´Golden Delicious´ x ´Jonathan´.

Vlastnosti stromu: Stromy vytvářejí středně velké, široce rozložité a přiměřeně husté koruny. Intenzita růstu je nejdříve silnější, později slabší. Větve silněji rozvětvují, avšak také dobře obrůstají plodným obrostem. Stromy kvetou středně pozdně. Odrůda je špatným opylovačem (je triploidní) a vyžaduje dobré opylení.

Vlastnosti plodu: Plody jsou středně velké až větší, nejčastější hmotnost plodu je 130-192g. Tvar plodů je dosti pravidelný, kulovitý až vysoce kulovitý.. Slupka je slabě mastná, hladká a středně pevná. Základní barva je zpočátku zelenavě žlutá, později žlutá. Krycí barva je oranžově červená a je nanesena mramorováním a nepravidelným žíháním v průměru asi na 50% povrchu. Dužnina je dosti jemná, středně pevná, chruplavá a šťavnatá. Barvu má žlutavou. Chuť má sladce navinulou, mírně aromatickou, výbornou.

Hospodářské vlastnosti:

Plodnost: Je velmi raná, pravidelná a vysoká .

Odolnost: Stromy jsou středně citlivé k zimním i jarním mrazům. Strupovitostí trpí středně, padlím silněji. Často se na plodech vyskytuje také hořká skvrnitost (jako prevence se používají postřiky vápníkem na list).

Tvar a podnož: Je vhodná pro všechny intenzivní pěstitelské tvary. Velmi dobré výsledky však poskytuje ve tvaru štíhlých vřeten. Pokud jde o podnože jsou zatím nejlepší zkušenosti s typy M 9, M 26 a MM 106.

Doba zrání: Sklizňová zralost nastává nejčastěji začátkem října. Plody dobře drží na stromě. Při opožděné sklizni se však zkracuje jejich skladovatelnost. V zahraničí se doporučuje sklizeň na dvakrát. Konzumní období plodů se podle polohy nejčastěji pohybuje od prosince do března. V chladírně vydrží mnohem déle. Plody se poměrně dobře skladují.

Celkové zhodnocení: Úrodná, vzhledná a chuťově výborná odrůda, vhodná do teplejších stanovišť s lepšími půdami a dostatkem vláhy nebo při použití závlahy. Vyžaduje probírku plodů a dobrou chemickou ochranu proti chorobám.
Nesrsta: lepší do teplejších oblastí, kde lépe vybarvuje, ve vyšších polohách hůře vybarvuje a namrzá.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *