James Grieve double red

Původ: Odrůda jabloně byla vyšlechtěna ve VŠÚO v Holovousích jako mutant odrůdy ´James Grieve´. Původní odrůda byla získána volným sprášením odrůdy ´Pottovo´ v Anglii.
Vlastnosti stromu: Stromy rostou středně silně, později zvláště na podnožích typu M 9 slabě.. Vytváří pyramidální až kulovité, poměrně husté koruny. Větve velmi dobře obrůstají plodonosným obrostem. Stromy kvetou raně, vždy hojně a jsou velmi dobrými opylovači.

Vlastnosti plodu: Plody jsou středně velké až velké (průměrná hmotnost se pohybuje od 140 do 180 g). Tvar plodů je tupě kuželovitý, v porovnání s původní odrůdou poněkud protáhlejší. Tvarově jsou plody vyrovnané, souměrné, jen slabě žebernaté. Slupka je hladká, lesklá, mastná. Základní barva je žlutozelená, v plné zralosti bělavě žlutá. Krycí barva je světle červená, zářivá a je rozmytě nanesena na převážně části povrchu plodu. Dobře osluněné plody jsou téměř celočervené. Dužnina je krémová, jemná, šťavnatá, křehká, harmonicky sladce navinulá, mírně aromatická, celkově velmi dobrá.

Hospodářské vlastnosti:

Plodnost: Je velmi raná, dosti vysoká a pravidelná. Odrůda nevyžaduje probírku plůdků.

Odolnost: Strupovitostí i padlím trpí jen málo. Stromy jsou citlivější vůči rakovině. Odolnost proti mrazům ve dřevě i v květu je střední.

Tvar a podnož: Odrůda je vhodná k pěstování na všech tvarech a podnožích. Stromy se snadno tvarují a mají malé požadavky na řez. Na vhodných stanovištích může být pěstována i ve vyšších polohách.

Doba zrání: Sklízí se podle polohy v 3. dekádě srpna až v 2. dekádě září. Optimální sklizňové období je dost krátké, protože plody brzy začínají padat Po sklizni se skladují nanejvýš několik týdnů. Z vyšších poloh vydrží ve sklepě déle.

Celkové zhodnocení: Jedná se o velmi plastickou a pěstitelsky nenáročnou podzimní odrůdu vhodnou do všech oblastí a poloh, se spolehlivou plodností a velmi dobrou kvalitou plodů. Plody je nutno konzumovat brzy po sklizni a není vhodné je příliš dlouho skladovat, protože brzy prochází.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *