Jahodník

Jahodník náleží do čeledi Rosaceae – růžovitých. Na vzniku kulturních forem se podílelo vícero botanických druhů např. F. vesca, F. moschata, F. viridis, americké jako F. platypetala, asijské jako F. orientalis, F. bucharica atd. Tzv. jednouplodící jahodník i tzv. remontantní jahodník jsou oktoploidní (8n=56), měsíční jahodník je diploidní (2n=14). Všechny odrůdy jsou samosprašné. Vyskytují se, ale i odrůdy se sterilním pylem, nebo pouze se samičími květy. Plodem je souplodí nažek ! Pro lepší opylení je vhodná přítomnost včel eventuelně čmeláků.

Podle charakteru plodnosti můžeme rozdělit jahodník na skupiny:

  1. jednouplodící: (tzv. červnové) odrůdy vytvářejí květy během krátkého dne, při dlouhém dni vytvářejí šlahouny.
  2. remontatní: plodí 2 x i vícekrát během jednoho vegetačního období a vytváří květní poupata během dlouhého dne. (tyto odrůdy se množí nejčastěji semeny a metodami in-vitro, netvoří šlahouny).
  3. Neutrální: vytváří květy jak v podmínkách dlouhého dne tak v krátkém dni. Tyto odrůdy kvetou a vytváří šlahouny od jara do konce vegetace (pozdní podzim). Patří sem většinou nové odrůdy, nejčastěji americké jako např. Aptos a Brighton.
  4. Měsíční: kvetou a dozrávají od poloviny června až do podzimu, (netvoří šlahouny, množí se výhradně semenem).

 

Obsahové látky: Energetická hodnota:  1800 kJ.kg-1, voda 850 g.kg-1, sacharidy 88 g.kg-1, vláknina 13 g.kg-1, bílkoviny 9 g.kg-1, lipidy 6 g.kg-1, vitamíny: C-kys. askorbová 618 mg.kg-1, vit. P a bioflavonoidy 200 mg.kg-1, kys. pantotenová 4,4 mg.kg-1, PP niacin 2,9 mg.kg-1, E tokoferol 2,8 mg.kg-1, v malém vit. B6, B2 a B1, minerální látky: K – 1510 mg.kg-1, P – 311 mg.kg-1, Ca – 310 mg.kg-1, Mg – 132 mg.kg-1, S – 128 mg.kg-1, Cl – 118 mg.kg-1, Na – 30 mg.kg-1.

Přestože jsou jahody velmi přizpůsobivé, nejlépe plodí a rostou v nížinných oblastech do 500 – 600 m/M. průměrná roční teplota by měla dosahovat 7 °C, suma ročních srážek 600-700 mm, hladina spodní vody max. do 0,5 m. Na půdy je jahodník nenáročný, roste na všech typech kromě půd kamenitých, štěrkovitých, těžkých a zamokřených. Optimální pH je okolo 5,5 – 6,5 a obsah humus okolo 2,2 %.

Pěstování: v současné době existují dva systémy pěstování jahod:

  1. Klasické výsadby jahod zakládající se na 2-3 roky, při výsadbě od poloviny srpna do začátku září.
  2. Výsadba jednoletých kultur z:
  • chlazené sadby (tzv.frigosadba, odlistěné sazenice v polyetylenových sáčcích chlazené do výsadby na -2 °C).
  • nebo ze sadby z množárenských ploch z porostů udržovaných ve vegetativním růstu, (ruční odstraňování květních stvolů).
  • z předpěstované sadby, výsadba plně vyvinutých sazenic skladovaných při -0,5 až -1 °C jen 2 měsíce před plánovaným termínem sklizně.

Vlastní výsadba může být:

  1. jednořádková:  spon 83 x 20-25 cm (50-60 tis. ks/ha) nebo 90 x 35 (30 tis. ks/ha)
  2. dvojřádková: výsadba do dvojřádků od sebe vzdálených 40-50 cm, (mohou být nahrůbkované nebo na UV stabilní fólii – netkaná textilie. (80 tis. ks/ha).
  3. záhonová: záhony 1,2 -1,4 m široké se 3 řadami, v řadě je vzdálenost 20-25 cm.

Jahodník nastupuje do plodnosti dle typu výsadby od prvního roku, životnost intenzivních výsadeb bývá max.3 roky.