Hanita

hanita

Středně pozdní odrůda s výbornou chutí, tolerantní k šarce

Původ: UNI Hohenheim, 1992, Dr, W. Hartmann jako kříženec President x Auerbacher

Strom: zpočátku silný růst, s nástupem do plodnosti slábne, kvetení středně rané, odolné k pozdním jarním mrazíkům, samosprašná odrůda

Plodnost: velmi časný nástup do plodnosti, pravidelné a vysoké výnosy, plodí i na jednoletém dřevě

Podnože: dle pěstitelských podmínek, myrobalán, St. Julien

Plody: středně velké 33-42 g, v průměru 35-38 mm, oválné, tmavě modré, silně aromatické. Dužnina v plné zralosti žlutá až zlatožlutá, jde dobře od pecky, velmi dobrá, harmonické chuti. Středně vysoký obsah cukru /71-74° Oechsle/

Zrání: 1-2 týdny před šv. domácí

Odolnost k chorobám: tolerantní k šarce

Požadavky: málo náročná odrůda na podmínky pěstování

Pozn. Licenční množení, vhodná odrůda do všech pěstitelských oblastí, stolní odrůda, vhodná také na zpracování /marmelády, pálení/

Celkové hodnocení: zajímavá raná odrůda pološvestky. Vyniká svou nenáročností, je vhodná pro výsadbu ve všech polohách, ani na stanoviště nemá žádné speciální požadavky. Zpočátku plodí neochotně, v dalších letech pak hojně. Plody jsou velmi dobré kvality, kterou však může částečně negativně ovlivnit poměrně zřetelně kyselá slupka, což nemusí být vždy konzumentovi příjemné. Dužnina je však výborné chuti. Lze ji doporučit pro intenzivní výsadby i do zahrad drobných pěstitelů. Odrůda je tolerantní vůči šarce. Je samosprašná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *