Gloster

 

Původ: Jedná se o německou odrůdu, která vznikla křížením odrůd ´Zvonkové´ x ´Richared Delicious´.

Vlastnosti stromu: Růst je silný, vzpřimený, zpočátku se vytvářejí vysoce pyramidální koruny, které se teprve později rozkládaji. Listy jsou tmavě zelené a zůstávají na stromech do pozdnfho podzimu. Kosterní větve jsou nasazovány převážně v ostrých úhlech. Proto je nutno dbát během výchovného řezu na rozevirání větví do šikmé polohy [např. vyvazovánim] Stromy kvetou pozdně a jsou dobrými opylovači.

Vlastnosti plodu: Je nadprůměrné velikosti až velký (průměrná hmotnost se pohybuje od 147 do 230 g). Tvar je vysoce kuželovitý nebo válcovitý, slabě tupě žebernatý. Slupka je hladká, matně lesklá, tenká. Základní barva je světle zelená až zelenavě žlutá. Tmavě červená rozmytá krycí barva překrývá téměř celý povrch plodů kromě kališní části. Dužnina je zelenavě bílá, středně pevná, křuplavá, jemná, šťavnatá, příjemně navinulá s jemným aromatem, celkově velmi dobrá.

Hospodářské vlastnosti:

Plodnost: Při výběru slabě rostoucí podnože a vhodného způsobu tvarování je nástup do období plodnosti raný, plodnost je vysoká a pravidelná.

Odolnost: Odrůda je velmi citlivá vůči strupovitosti. Padlím trpí málo. Plody mají sklon ke sklovitosti dužniny a k plesnivění jádřince. Vůči mrazu ve dřevě jsou stromy středně citlivé. Květy jsou dosti odolné proti pozdním jarním mrazikům.

Tvar a podnož: Odrůda je vhodná pro tvarování štíhlých vřeten a volně rostoucích zákrsků. Vyžaduje použiti slabě rostoucich podnoží (M 9, J-TE-F, J-TE-E, M 26). Při použití středně rostoucích podnoží vyžaduje vyvazování kosternich větví do šikmé polohy a letní prosvětlovaci řez zahuštěných partií koruny.

Doba zrání: Sklízí se v první polovině října. Konzumní zralost začíná v lednu a výdrží do dubna, z chladírny až do dubna i déle. Plody se velmi dobře skladují.

Celkové zhodnocení: Jedná se o spolehlivě plodnou a poměrně kvalitní zimní odrůdu, která však vyžaduje zvláště ve vlhčích a vyšších polohách dobrou chemickou ochranu proti strupovitosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *