Gabrovská

gabrovska

Původ: Švestka vznikla v Bulharsku na výzkumné stanici Drjanovo jako kříženec odrůd Kjustendilská modrá a Montfortská.

Vlastnosti stromu: Růst je středně silný. Koruny jsou nejčastěji široce pyramidální nebo vysoce kulovité se sklonem k zahušťování. Stromy kvetou středně raně a jsou částečně samosprašné. Jako vhodný opylovač je nejčastěji doporučována odrůda Stanley.

Vlastnosti plodu: Plody mají  poněkud větší velikost než Domácí švestky (průměrná hmotnost se pohybuje v rozmezí 20-28 g). Rovněž jejich tvar je na rozdíl od Domácí švestky více elipsoidní. Slupka má barvu tmavě fialově modrou barvu s výrazným ojíněním. Dužnina je žlutavá, dosti pevná a má aromatickou, navinule sladkou chuť, podobnou Domácí švestce. Plody jsou odolné proti otlačení. Pecka se dobře odlučuje od dužniny.

Hospodářské vlastnosti:

Plodnost: Je středně raná, pravidelná, avšak obvykle jen průměrná.

Odolnost: Stromy jsou dosti odolné proti zimním i jarním mrazům. Vůči šarce jsou považovány za středně citlivé. Houbovými chorobami trpí málo.

Tvar a podnož: Vhodné jsou kmenné tvary i zákrsky na myrobalánu nebo na St. Julien.

Doba zrání: Zraje podle oblastí a jednotlivých typů v poslední dekádě srpna nebo v první dekádě září, přibližně ve stejnou dobu jako odrůda Stanley.

Celkové zhodnocení: Jedná se o perspektivní náhradu za Domácí švestku v oblastech a na stanovištích s větším výskytem virové šarky. Plody jsou vhodné pro přímý konzum, ke kuchyňskému použití i pro průmyslové zpracování.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *