Burlat (chrupka)

Burlat

Původ: Byla nalezena v třicátých letech tohoto století v jižní Francii jako náhodný semenáč.
Vlastnosti stromu: Stromy rostou v prvních letech velmi bujně, v plné plodnosti středně bujně. Vytváří velké, spíše řidší široce rozložité kulovité koruny. Charakteristickou vlastností odrůdy je výrazné zesílení kmene v místě štěpování. Kosterní větve jsou silné a rostou mírně šikmo vzhůru. Stromy kvetou středně raně a jsou cizosprašné. Mezi vhodné opylovače patří odrůdy Karešova, Kaštánka a Van.
Vlastnosti plodu: Pomologicky se jedná o polochrupku. Plod je větší, průměrná hmotnost se pohybuje kolem 7 g. Tvar je kulovitý až srdčitý, mírně hrbolatý. Slupka je pevná, lesklá, barvy hnědočervené až tmavě rudé, ve které prosvítají světlé tečky a čárky. Stopka je krátká až středně dlouhá, dobře se odděluje od plodu. Dužnina je středně tuhá až tužší , světle červená, v plné zralosti červená. Různě prokvétá světlým žilkováním. Je velmi šťavnatá. Šťáva barví středně silně. Chuť má navinule sladkou, aromatickou, velmi dobrou.
Hospodářské vlastnosti:
Plodnost: Je raná, středně vysoká a pravidelná. Plodí v malých chomáčcích po celé délce plodných větví.
Odolnost: Stromy středně odolávají zimním mrazům, květy jsou dosti citlivé k pozdním jarním mrazíkům. Při včasné rané sklizni plody ještě nebývají napadávány vrtulí třešňovou Výskyt moniliózy bývá dosti silný. V době dešťů, zvláště v přezrálém stavu plody snadno pukají.
Tvar a podnož: Pro pěstitelské tvary čtvrtkmen nebo polokmen jsou vhodné podnože ptáčnice nebo Colt. Pro nízké tvary podnož P-HL-A.
Doba zrání: Zraje ve 2. třešňovém týdnu, stejnoměrně. Schopnost k přepravě a skladovatelnost jsou velmi dobré
Celkové zhodnocení: Vhodná odrůda pro sušší oblasti a polohy, kde se nevyskytují pozdní jarní mrazíky Vzhledem ke kvalitě plodů a rané době zrání je vhodná jak pro velkovýrobu, tak i pro drobné pěstitele. Plody jsou výborné pro konzum v čerstvém stavu. Hodí se i pro kompotování.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *