Braeburn je jednou z marketingově úspěšných odrůd jablek. Vzniklo na Novém Zélandu v roce 1950 a v posledních desetiletích 20. století se rozšířilo do celého světa. V 21. století Braeburn čelí konkurenci odrůd svých potomků, např. Jazz (kříženec Braeburn a Gala).
Obchodní úspěch odrůdy ‚Braeburn‘ otevřelo cestu pro vývoj mnoha nových odrůd jablek, kde chuť je jedním z hlavních kritérií výběru. Odrůda Braeburn byla jednou z prvních „dvoubarevných“ jablek, které mají dnes největší prodejní úspěch. V dřívější době byly v supermarketech oblíbenější buď jasně červené (Red Delicious), nebo s odstíny zelené (Golden Delicious a Granny Smith).
Původ: NZ, ´Lady Hamilton´ x ´neznámý´ Některé zdroje uvádí Coxovu renetu, jiné Granny Smith
Růst: středně bujný, plodí na krátkém rozvětveném obrostu
Plod: velký, zelenožlutý, s červeným rozmytým žíháním, neotlačuje se, má výbornou skladovatelnost
Plodnost: brzká, vysoká, pravidelná
Chuť: navinule sladká, dužnina pevné konzistence, krémové barvy, středně šťavnatá
Odolnost: nízká proti houbovým chorobám
Pěstování a Sklizeň: Největší slabinou je fakt, že je obtížné tuto odrůdu pěstovat v ekologickém režimu, i když to platí i pro většinu jeho konkurentů z komerčně významných odrůd. Výhodnější do ekologických podmínek je např. Topaz. Vyžaduje teplé polohy, slizeň konec října, skladovatelnost do května – června
Zimní odrůda s pevnými těžkými plody. Konzumně dozrává v březnu, skladovatelnost do května