Avranšská

Avransska

Původ: starší francouzská odrůda, která se pěstuje od konce 18. století. Rozšířila se do celé Evropy, u nás byla známá pod jménem Dobrá Louisa.

Celková charakteristika: Stromy rostou silně a rovně, vytváří pravidelnou pyramidální korunu, kterou je vhodné prosvětlovat řezem. Rychlým vstupem do plodnosti intenzita růstu slábne. Úrodu poskytuje hojnou a pravidelnou. Odolnost proti mrazu je střední, v nevhodných podmínkách trpí strupovitostí. Roste dobře v teplých, ale i chladnějších polohách, patří k velmi přizpůsobivým odrůdám. Na půdu je středně náročná, vyžaduje hlubší, propustné, dostatečně vlhké půdy. Hodí se pro kmenné tvary i pro zákrsky a ovocné stěny. Plody jsou střední velikosti, protáhlého tvaru s typickým kropenatě červeným líčkem, které činí plod velmi vzhledově atraktivním. Slupka je hladká, lesklá, rzivost se objevuje jen málokdy. Dužnina je mírně nažloutlá, jemná, velice šťavnatá, máslovitá, chuti velmi dobré, osobité, převážně sladké, mírně příjemně přitrpklé. Sklízí se od počátku září, nutno vystihnout správný termín. Konzumně dozrává koncem září, postupně až do konce října. Ovoce nelze dlouho skladovat, je určeno k rychlé spotřebě. Hodí se pro přímý konzum i pro zpracování na kompoty.

zdroj: http://stare.boskovicko.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *