Svatava

Původ: Pochází ze stanice ÚEB AV ČR ve Střížovicích, kde vznikla křížením ’Golden Delicious’ x ’hybrid s faktorem Vf pro rezistenci ke strupovitosti’.

Zrání: Sklízí se počátkem října. Konzumní zralost nastává v listopadu, vydrží do února až března.

Růst/habitus stromu: Středně vzrůstná, dobře obrůstá plodonoši, plodí převážně na trncích. Koruny vytváří rozložité později převislé.

Kvetení/opylování: Kvete  středně brzy, je dobrým opylovačem.

Pomologie plodu: Plod je středně velký, kulovitě kuželovitý. Stopka střední. Slupka drsná, středně silná, téměř bez mastnoty. Kolem stopky a kalicha je slupka rzivá. Žlutá základní barva je asi z poloviny překrytá oranžově červeným mramorováním a slabým žíháním. Dužnina krémová, rozplývavá, středně šťavnatá, pevná. Chuť je sladce navinulá, středně aromatická, celkově dobrá až velmi dobrá.

Plodnost: Je raná, středně vysoká, poměrně pravidelná.

Podnož/pěstitelský tvar: Hodí se pro intenzivní způsoby pěstování na slabších až středně vzrůstných podnožích.

Choroby a škůdci: Je rezistentní ke strupovitosti a velmi málo náchylná k padlí.

Poznámky:Zimní odrůda atraktivního vzhledu. Hodí se do teplejších až středních poloh.